რეგისტრაცია შესვლა
1
გამარჯობა,
  • კულინარიული აღმოჩენების დროა!
  • ჩაინიშნეთ და შეაფასეთ საყვარელი რეცეპტები
  • გაუზიარეთ სხვებსაც საკუთარი კულინარიული შემოქმედება
დარეგისტრირდით ახლავე!
1
გამარჯობა,
კულინარიული აღმოჩენების დროა!
ჩაინიშნეთ და შეაფასეთ საყვარელი რეცეპტები
გაუზიარეთ სხვებსაც საკუთარი კულინარიული შემოქმედება
განათავსე რეცეპტები!
კულინარების მოგზაურობა ოკუპირებულ აფხაზეთში
ავტორი: tomato
ამერიკაში მცხოვრები ფრანგი მზარეული მეგობარ მზარეულებთან ერთად ოკუპირებულ აფხაზეთში იმყოფებოდა. გთავაზობთ ჩანაწერების თარგმანს.

 

ფლორიან პინელი ამერიკაში მცხოვრები ფრანგი მზარეულია. 2005 წელს მან კულინარიული განათლების ინსტიტუტი დაამთავრა და წლების განმავლობაში მზარეულად მუშაობდა სხვა და სხვა რესტორანში. ჯერ კიდევ ბავშვობიდან უწევდა მას მოგზაურობა მსოფლიოს აღმოსავლეთ ქვეყნებში. რამდენიმე წლის წინ კი მეგობარ მზარეულებთან ერთად საქართველოს ეწვია კავკასიის კულინარიული ტურის ფარგლებში. მათ გადალახეს ჩვენთვის ჩაკეთილი საზღვარი და აფხაზეთსაც ეწვივნენ. გთავაზობთ პინელის ჩანაწერების თარგმანს.

"საქართველოდან აფხაზეთში მოსახვედრი ერთადერთი გზა ენგურის გამშვებ პუნქტზე გადის. თუ აფხაზეთის ეგრედწოდებული საგარეო საქმეთა მინისტრი დიდად დაკავებული არაა სოციალურ გვერდზე პროფილის შემოწმებით და თუ უბრალოდ გაგიმართლათ, 5 დღეში მიიღებთ ოკუპირებულ ტერიტორიაზე შესვლის ნებრათვას.ზუგდიდიდან გამშვებ პუნქტამდე ტაქსი დაახლოებით 15 წუთში მიგიყვანთ.

 

 

ქართველი ოფიცრები საკმაოდ მეგობრულები არიან. ჩვენი მოგზაურობის მიზნის 3-ჯერ გამეორებისა და 1 საათიანი ლოდინის შემდეგ ისინი გვაძლევენ “საზღვრის” გადაკვეთის უფლებას. თან გვთხოვენ გადაღებული ფოტოები გამოგვიგზავნეთო, ზოგიერთი მათგანი სოხუმში გაიზარდა და 20 წელზე მეტია, რაც იქ აღარ ყოფილან.ტაქსით სოხუმამდე საათნახევრიანი მგზავრობა საკმაოდ ძვირი ჯდება. ოკუპირებულ ტერიტორიაზე მიმოქცევაში რუსული რუბლია. ერთადერთმა ბანკომატმა შეიძლება არ მიიღოს ან არ დაგიბრუნოთ თქვენი პლასტიკური ბარათი. საბჭოური რელიქვიები აქ თვალს არ მოაკლდება. ბილბორდები ქება-დიდებას ასხავენ “დამოუკიდებელ” აფხაზეთს.

 

 

გაგრა უფრო მეტად ტურისტული დანიშნულების ადგილია. სასტუმროები, პოსტ-საბჭოური სანატორიუმები, რესტორნები და კაფეები სანაპიროზევეა. ფეხითმოსიარულე ახალგაზრდა ბიჭი ჩებურეკებით ვაჭრობს.

 

 

გაგრას ბაზარი ნამდვილად ღირებული ადგილია კერძების სუნელებით გასამდიდრებლად. აქვე ნახავთ თაფლის, წვენის, ღვინის და სხვა ალკოჰოლური სასმელების დიდ ასორტიმენტსაც. ნახავთ, მაგრამ ყიდვა არ ღირს. ჩვენი მოგზაურობისას ღვინო ბევრ ქართულ ოჯახში უპრობლემოდ დამილევია, მაგრამ აქაური ღვინო ნამდვილი საზიზღრობაა.

 

 

საქართველოს სტუმრობისას ყველა დარწმუნებული უნდა იყოს, რომ დღეში მინიმუმ ერთხელ მოუწევს ხაჭაპურის დაგემოვნება. აფხაზეთში ვნახე ზუსტად ის, რასაც აჭარული ხაჭაპური ქვია სხვაგან, მაგრამ აქ ამ სახელწოდების წარმოთქმას შეიძლება დაუყოვნებლივ ტყვია მოჰყვეს თქვენს თავში.ბაზარში ყოფნისას თვალში მოგვხვდა ყველის და თაფლის ასორტიმენტიც. თაფლისთვის ტრადიციული ადგილობრივი რეცეპტით კაკლებიც დაუმატებიათ.

 

 

იმას, რაც კაფეში მივირთვით მოშიებულებმა, ნამდვილი შაშლიკი ერქვა. რიწის ტბაზე რუსულენოვანმა გიდმა და შეიარაღებულმა მძღოლმა აგვიყვანა.ჯამში საკმაოდ თავშესაქცევი მოგზაურობა გამოგვივიდა. მოვისმინეთ არაერთი ლეგენდა და ანეკდოტი ადგილობრივ მამაკაცურ ტრადიციებზე."

ბეჭდვა
კომენტარები
0 კომენტარი
ბოლოს განთავსებული
როგორ ავირჩიოთ ბინა იდეალური სამზარეულოთი
საკვების მოსამზადებლად იდეალური სამზარეულოს მქონე ბინის არჩევა მნიშვნელოვანი ნაბიჯია კულინარიის ყველა მოყვარულისთვის.
თარიღი: 06/01/2024
ავტორი: tomato
ცხელი შოკოლადი
ატმის აზიური სალათა
რამდენიმე ხრიკი, თუ როგორ მოვამზადოთ წვნიანი და რბილი ქათამი
ქათმის მომზადება ერთი შეხედვით ადვილია, მაგრამ ხშირად საბოლოო შედეგი მაინც გამომშრალი ხორცია. ჩვენ გაგიზიარებთ რამდენიმე მარტივ რჩევას, რის შემდეგაც თქვენი ქათმის ხორცი წვნიანი და ფაფუკი გახდება.
თარიღი: 06/10/2022
ავტორი: Tekla_mi
როგორ უნდა დაიჭრას მთლიანი ქათამი
როგორ დავჭრათ მთლიანი ქათამი ნაჭრებად.
როგორ გავაკეთოთ ხურმის ჩირი
მოამზადეთ უგემრიელესი ხურმის ჩირი საკუთარი ხელით ძალიან მარტივად :)
მსგავსი სტატიები